GRIEP/GRIP/GRYP in de USA
Amerikanen met hun 'roots' in Duitsland, Nederland of België

 
 
  Rond de tweede helft van de 19e eeuw emigreren enorme aantallen Europeanen, uit verschillende landen rond de Noordzee en de Oostzee, naar Amerika. Daar zijn ook personen met de namen Griep, Grip, Grijp of Gryp bij, merendeels afkomstig uit Duitsland, Nederland, Zweden en België.

In Amerika strijken ze neer in Illinois, Indiana, Iowa, Minnesota, Wisconsin, in de staat New York en in New Jersey. Vanuit die streken verhuizen ze later naar allerlei andere delen van de USA.

In de Amerikaanse telefoongids komt de naam Griep 297 keer voor, Grip 79, Gripp 250, Grijp 2 en Gryp 32 keer.

 
 

GRIEP

 
 
 

Op de lijst met in de USA meest voorkomende namen staat Griep op plaats nummer 72.395. De verspreiding ervan (in 1990) is hier aangegeven*), met een steeds lichtere kleur naarmate er meer wonen. Griep is het dikst gezaaid in Minnesota. Daarna volgen Iowa, Wisconsin en Hawaii.
Hieronder de Griepen die naar Amerika kwamen.

 
 
  UIT POMMEREN NAAR MINNESOTA, ILLINOIS, WISCONSIN EN IOWA
  August Griep wordt in 1846 geboren in Düsterbeck, Kreis Naugard in Pommeren.  Zijn ouders zijn Ferdinand Griep en Caroline Karnitz. Ze emigreren rond 1870-71 naar Amerika en vestigen zich in Le Sueur, Minnesota.

Deze Griep-tak wordt onderzocht door Linda Griep Ottmar en Tom Griep.

Een andere familie uit Pommeren is die van Gottlieb Griep, geboren in 1814, en zijn vrouw Caroline. Ze hebben drie dochters, Henrietta F. Griep (trouwt met Phillip Herman Griep), Johanna Griep (trouwt met Phillip Wolf) en Caroline Griep (trouwt met Otto Rotschka). De familie vestigt zich in Quincy, Adams County, Illinois (USA).

Twee andere Griep-families emigreren vanuit Pommeren naar Wisconsin: Carl August Wilhelm Griep en zijn gezin, die zich in de buurt van Manitowoc vestigen en Herman Julius Griep en zijn gezin die naar Dodge county trekken. Zie voor deze beide: Griep in Wisconsin.

Tenslotte laat Stan V. Griep, uit de staat Colorado, weten af te stammen van ene John Griep die ook uit Pommeren naar Amerika kwam. Hij vestigde zich in Iowa; latere familieleden verhuisden vervolgens naar Colorado.

 
 
  VANUIT HET DUITSE 'EMSLAND' NAAR MINNESOTA
  Omstreeks 1852 wordt in Lastrup, in het Duitse Koninkrijk Hannover Herman Griep geboren. Hij emigreert naar Amerika en vestigt zich in Long Prairie, Minnesota, waar hij omstreeks 1878 trouwt met Catherina Lobbel. Ze krijgen twee zoons, Henry en Joseph.
In 1879 komt zijn broer Heinrich Griep (Henry, geboren in 1839), zijn vrouw Gertrude Rosa en hun drie kinderen Bernart, Anna en Heinrich naar Amerika. Het gezin vestigt zich als boer in Bruce, Todd County, Minnesota.
Zie voor deze families:
Griep in Minnesota
 
 
  VANUIT HOLSTEIN NAAR NEW YORK STATE
  Omstreeks 1880 emigreert Marx Griep met zijn vrouw en vijf kinderen vanuit Großenaspe, een dorp 30 km ten noorden van Hamburg, naar Syracuse in het noorden van de staat New York.
Hij wordt de stamvader van een familie Griep die nog steeds in die streek woont: langs de kusten Lake Ontario en het Eriemeer:
Griep in New York State.
 
 
  UIT DUITSLAND NAAR WISCONSIN
  Een andere Herman Griep, ook afkomstig uit Duitsland, komt rond 1900 naar Amerika. Hij en zijn vrouw Wilhelmina hebben negen kinderen, en ze vestigen zich in Milwaukee, Wisconsin. Twee daarvan, Emily en George, gaan later in Arizona wonen.

Deze familietak is voor een deel in beeld gebracht door Tim McLaughlin uit Meansville, Georgia.

 
 
  UIT DE PROVINCIE ZEELAND NAAR NEW JERSEY
  De in 1839 te Yerseke (Zeeland) geboren Cornelis Griep emigreert in 1896 met zijn vrouw Jacoba Kopmels en hun zes kinderen naar Noord-Amerika. Ze vestigen zich in Passaic, New Jersey.
Zijn neef Marinus Griep, geboren in 1862 te
Yerseke (Zeeland), vertrekt in 1906 met zijn vrouw Anna Abrahamse en hun acht kinderen naar Amerika.Zij vestigen zich in Lodi, Bergen County, New Jersey, waar nog vijf kinderen worden geboren.
Zie voor deze beide families de pagina:
Griep in New Jersey
.
 
 
  UIT DE PROVINCIE ZEELAND NAAR MICHIGAN
 

Nicolaas Griep, in 1884 te Yerseke (Zeeland) geboren, en zijn vrouw Catharine Catte, emigreren in 1910 naar Amerika. Ze vestigen zich in Holland, Michigan, een plaats waar veel Nederlanders wonen. Ze hebben drie dochters, en een zoon Adriaan die in 1915 wordt geboren. Deze Adriaan en zijn vrouw Minnie krijgen een dochter: Carolyn Mae.

Jan Griep wordt in 1861 te Waarde (Zeeland) geboren. In 1892 is hij al weduwnaar en emigreert hij, samen met zijn dochter Anna Griep, naar de Verenigde Staten. Ze vestigen zich in Holland, Michigan. John Griep, zoals hij zich dan noemt, hertrouwt en krijgt nog enkele kinderen, waaronder een zoon: Abraham Griep.

Zie voor deze beide families de pagina: Griep in Michigan.

 
 

GRIP / GRIPP / GRIJP / GRYP

 
 
  Van de namen Grip, Grijp en Gryp is geen kaartje beschikbaar, daar zijn er te weinig van. Hiernaast is wel de verspreiding (in 1990) van Gripp aangegeven.
Gripp is het dikst gezaaid in Iowa. Daarna volgt Wyoming. Veel van hen heetten overigens oorspronkelijk Grijp, maar maakten daar na aankomst in de USA, vanwege de uitspraak, Gripp van.

*) De kaartjes zijn van: http://hamrick.com/names/

 
 
  GRIJP UIT OOST-VLAANDEREN WORDT GRIPP UIT ILLINOIS
  In het gezin Grijp, woonachtig te Boekhoute in Oost-Vlaanderen, worden in de jaren rond 1865 drie broers en een zuster geboren: Henri, Emma, Honore en Petrus.
Eén van deze drie, Petrus Gryp, ondertussen getrouwd en vader van twee kinderen, besluit in 1891 met zijn gezin naar Amerika te emigreren. Hij is daarin geen uitzondering: de streek kent in die tijd het hoogste percentage emigranten van geheel Vlaanderen.
Petrus en zijn gezin vestigen zich in Annawan, een piepklein plaatsje in Illinois. Daar wordt hij de stamvader van een omvangrijke familie:
Gripp in Illinois.
 
 
  GRYP VANUIT OOST-VLAANDEREN NAAR INDIANA
  Louis en Marie Gryp wonen in Oosteeklo in Oost-Vlaanderen en stichten er een groot gezin. De beide ouders overlijden in 1905 kort na elkaar. Enkele van hun kinderen, Emiel Gryp, Karel Gryp en Jules Gryp, emigreren vervolgens rond 1912 naar Amerika. Ze vestigen zich in South Bend, Indiana, in een streek waar al veel Vamingen wonen. Zie voor meer over hen: Gryp in Indiana, USA.
 
 

Naar: Start --  Griep/Grijp uit de Nederlanden -- Gryp uit Vlaanderen -- Griep in Duitsland -- Grip in Zweden
 Grip in Frankrijk -- Griep from New York State -- Griep from Minnesota --  Griep in Michigan -- Griep in New Jersey

Deze pagina (http://www.gryep.nl/Amerika/USA-NL.html) is voor het laatst gewijzigd op 16 juli 2005
door ©
Jan Griep te Katwijk aan Zee  > en wordt niet verder bijgehouden