GRIEP in New Jersey, USA
Vanuit 'Zeeuws Klondike' naar Bergen County, een suburb van de 'Big Apple'

> [English]

 
 
  Door de opkomst van de oesterteelt maakt de Zeeuwse gemeente Yerseke tussen 1870 en 1885 een uitzonderlijke groei door. In die tijd wordt, naar een bekend goudzoekersstadje in Amerika, gesproken van het Zeeuwse Klondike.
Rond 1885 komt de klad in de oesterteelt. Een groeiend aantal Zeeuwen ziet geen toekomst meer in eigen land en besluit te emigreren. Tussen 1885 en 1900 maken niet minder dan 484
Yersenaren de oversteek. Veel vestigen zich in West-Sayville (NY), ook een kustplaats met oestercultures.
Anderen, waaronder een aantal Griepen, komen terecht in Bergen County in New Jersey. De industrie in deze streek, die grenst aan New York, kan werknemers gebruiken en werft actief bij de aankomstplaats van de emigrantenschepen.
 
 

DE ZEEUWSE VOOROUDERS

 
 
  1.
In 1666 wordt te
Hoedekenskerke, in Zeeland aan de Westerschelde, Jan Adriaenszoon Griep geboren. Zijn ouders zijn Adriaen Griep en Neeltje Pauw. Jan trouwt in 1694 met Cornelia Abrams Verschure, die kort daarop de eerste van hun zes kinderen ter wereld brengt.

2.
Hun vierde kind, Abram Griep, wordt in 1697 geboren en trouwt
in 1727 met Johanna de Bats. Johanna is winkelierster, Abram schipper en ze krijgen te Hoedekenskerke acht kinderen.

3.
De vierde daarvan is Cornelis Griep, geboren in 1737. Hij trouwt met de weduwe Jacoba Steketee uit Borssele en rond 1770 verhuist het gezin naar Hansweert. Hij is er beurtschipper van Kruiningen op Middelburg. Nadat in 1793 zijn 24-jarige zoon Janus en in 1797 zijn vrouw is overleden, beneemt Cornelis zichzelf het leven.

4.
Jacob Griep
(Job), hun jongste zoon, wordt geboren in 1771 en trouwt met Tannetje Snoep. Ze krijgen acht kinderen. Jacob is veerschipper te Hansweert.

5.
Jacobs tweede zoon heet eveneens Jacob Griep en wordt in 1798 geboren. Hij trouwt in 1829 met Apolonia Sinke en vestigt zich te Yerseke, waar zijn vrouw winkelierster is. Hij is er beurtschipper op Rotterdam. Ze krijgen tien kinderen, waarvan er één naar Amerika emigreert.

6.
Hun vierde kind, Joos Griep, wordt geboren in 1834. Hij trouwt met Neeltje Stroosnijder uit Kruiningen en is schipper te Yerseke. Ze hebben zes kinderen, waarvan er één naar Amerika emigreert.


Yerseke rond 1930, met vissershaven en oesterputten

 
 

LODI, PASSAIC EN BERGEN COUNTY
ZOWEL VAN JACOB GRIEP ALS VAN JOOS GRIEP EMIGREERT EEN ZOON NAAR AMERIKA
ZE VESTIGEN ZICH IN BERGEN COUNTY, NEW JERSEY

 
 
 

BERGEN COUNTY

Het gebied dat nu Bergen County heet, is het deel van Amerika dat als eerste door Nederlanders gekoloniseerd is. In 1683 werd het, na de overname door de Engelsen, als bestuurseenheid ingesteld.
In de tijd van de grote emigratiegolf worden Nederlandse immigranten al in New York opgewacht door Nederlandstalige agenten, die hen graag van hun geld afhelpen en, indien niet aanwezig, meteen werk hebben voor de nieuwkomers. Veel berooid arriverende emigranten komen zo terecht in fabrieken in Bergen County, de regio van New Jersey die aan de overkant van de Hudson rivier tegenover Manhattan ligt.
Immigranten werken, behalve in de textiel, in machinefabrieken, bij de spoorwegen of in boerenbedrijven. Omstreeks 1920 wonen er ongeveer vijfendertigduizend Nederlanders van de eerste of tweede generatie in New Jersey.
In de streek rond Paterson zijn in die tijd nogal wat dorpen waar de Nederlanders een stempel op drukken, zoals: Clifton, Passaic, Midland Park, Ridgewood, Paramus, Bergen Field en Lodi.

 
 
  Cornelis Griep (1839-1912)
Emigreert van Yerseke naar Passaic, New Jersey, USA

Cornelis Griep wordt op 10 september 1839 te Yerseke geboren, als derde zoon van Jacob Griep en Apolonia Sinke. Hij is schipper van beroep. In 1873 trouwt hij met Maria van den Bosch uit Waarde. Na haar dood hertrouwt hij in 1876 met Jacoba Kopmels, weduwe van Ary Kaat. In 1896 emigreren zij met hun zes kinderen naar Amerika.

Ze reizen met de Kensington van de Red Star Line vanuit Antwerpen naar New York, waar ze op 19 mei 1896 arriveren. Ze vestigen zich in Passaic, Bergen County, New Jersey, waar Cornelis als arbeider zijn brood verdiend. Hij overlijdt er op 24 september 1912 en zijn vrouw op 5 augustus 1930.

HUN NAKOMELINGEN STAAN OP DE PAGINA:
Cornelis Griep (1839-1912)

 
 
  Marinus Griep (1862-1929)
Emigreert van Yerseke naar Lodi, New Jersey, USA

Marinus Griep wordt in op 24 oktober 1862 te Yerseke geboren, als oudste zoon van Joos Griep en Neeltje Stroosnijder. Hij is schipper van beroep. Op 24 april 1884 trouwt hij met Anna Abrahamse uit Wissenkerke.

 

In het midden het woonhuis van Marinus Griep en Anna Abrahamse in de Lepelstraat te Yerseke

Ze krijgen negen kinderen, alvorens ze in 1901 besluiten naar Amerika te emigreren.

Op 11 april 1901 arriveert het gezin met het schip de Statendam van de Holland Amerika Lijn vanuit Rotterdam te New York.

Ze vestigen zich te Lodi, Bergen County, New Jersey. Marinus overlijdt op 7 april 1929.

HUN NAKOMELINGEN STAAN OP DE PAGINA:
Marinus Griep (1862-1929)

 
 

Start -- Introductiepagina -- Index Griep Zeeland -- Index persoonsnamen
 Griep/Grijp uit de Nederlanden -- Griep uit Yerseke

Deze pagina (http://www.gryep.nl/Amerika/NewJersey-NL.html) is voor het laatst gewijzigd
op 12 november 2023 door ©
Jan Griep te Katwijk aan Zee.