GRIEP uit de Altmark
Een streek waar sinds de 12e eeuw Nederlandse invloeden herkenbaar zijn

 
 
  De Altmark is een regio in het noorden van de deelstaat Saksen-Anhalt in Duitsland. Deze historische regio wordt in het Oosten begrensd door de Elbe. Het oorspronkelijk door Slavische volken bewoonde gebied wordt vanaf 1134 door Hollandse, Zeeuwse en Vlaamse kolonisten bevolkt. Of dat er de oorzaak van is dat er ook Griepen wonen is niet bekend.

Het beeld van de families Griep die er wonen, en hun onderlinge relaties, is nog verre van compleet. Hieronder de tot nu toe genoteerde vermeldingen.

 
 

GRIEP UIT HOLZHAUSEN

 
 
 

DE ALTMARK, DE HOLLANDERS EN DE HANZE

In 1134 wordt Markgraaf Albrecht der Bär leenheer van de Altmark. Uit Holland, Zeeland en Vlaanderen haalt hij kolonisten om het gebied te bevolken. Ze bouwen er dijken tegen de regelmatige overstromingen van de Elbe (zie ook: Hollandse en Vlaamse Nederzettingen in Duitsland). Het dijklichaam, dat loopt van de Arneburger hoogvlakte in het zuiden tot aan Wendland in het westen, geldt als een uniek meesterwerk van Hollandse dijkbouwkunst. In 1151 stichten ze in het ingedijkte gebied de plaats Seehausen.

Het zijn ook de Hollanders die de kunst van het steenbakken en het bouwen met baksteen naar hier brengen. De tegenwoordige Lange Straße in Werben is in die tijd de Hollandse nederzetting, een gemeenschap die tot in de 13e eeuw zelfstandig blijft voortbestaan. Osterburg wordt in 1281 een märkgräfliche municio genoemd, hetgeen duidt op een ommuurde stad. Naast handwerkslieden wonen er met name lakenwevers, schoenmakers en bierbrouwers sterk vertegenwoordigd.

De handel beperkt zich niet tot de omgeving. Dat blijkt alleen al uit het feit dat rond 1400 maar liefst 8 steden uit de Altmark, waaronder Osterburg, Seehausen en Werben, lid zijn van de Hanze.

De 30-jarige oorlog brengt de Altmark veel ellende. Tot vijfmaal toe wordt Osterburg geplunderd, door zowel Zweedse, Deense als de eigen keizerlijke troepen. De Zweedse koning Gustav II laat in 1631 nabij Werben een schans bouwen. Deze Schwedenschanze blijft tot aan 1641 felomstreden.

[Bron: '825 Jahre Osterburg' en 'Jahrbuch 1992 Landkreis Osterburg'; Kreisverwaltung Osterburg]

Holzhausen ligt aan de Elbe. Als deze in april 1771 buiten zijn oevers treedt en de omgeving blank staat, krijgt een familie Griep er hun jongste zoon.
  • Dietrich Griep en zijn vrouw Katharina Dorothea Köhn wonen in Klein Holzhausen, een dorpje nabij de Elbe. Ze krijgen vier kinderen: Johann Heinrich Griep (1766), Marie Dorothea (1767), Johann Gottfried (1771) en Dorothea Sophie. Hun jongste zoon is:
  • Johann Gottfried Griep geboren op 5 april 1771 in Holzhausen, op een moment dat dit, aldus het geboorteregister, door de Elbe overstroomd is. Hij trouwt met Katharina Dorothea Wichert. Van hen is een zoon bekend:
  • Johann Karl Friedrich Griep wordt op 6 maart 1811 te Klein Holzhausen geboren. Hij heeft, als Freigutsbesitzer een boerderij nabij Osterburg en trouwt in 1835 te Schönberg met Marie Elise Dahms uit Herzfelde. Ook van hen is een zoon bekend: Carl Friedrich.
  • Deze Carl Friedrich Griep wordt geboren op 13 juni 1843 in Klein Schallum nabij Osterburg. Hij is boer en trouwt met Maria Magdalena Lindemann-Lübbe uit Kankel. Rond 1898 vertrekken ze naar Hamburg, waar hij als Kaibeambter in de haven werkt. Ze krijgen 14 kinderen, waaronder:

 

-- Otto Griep, van beroep leraar scheikunde op een middelbare meisjesschool. Hij trouwt met Else en woont buiten de stad in Großhansdorf.
-- Friedrich Griep, trouwt met Johanna Feldhusen uit Cuxhaven en krijgt drie kinderen: Günther, Grethe en Ursula.
-- Elise Griep heeft als kleermaakster een eigen zaak en een vaste relatie met een rijke vriend. Ze overlijdt aan borstkanker.
-- Anna Griep trouwt met een man uit Wenen. Ze hebben een zoon, die in de oorlog aan het oostfront sneuvelt, en een dochter. Na een bombardement op Hamburg in 1943 worden Anna en haar man geëvacueerd naar Bohemen, waar ze kort na elkaar overlijden.
-- Marie Griep trouwt en gaat in Rostock wonen, waar ze in elk geval een dochter, Betha, krijgt.
-- Auguste Griep trouwt met Emil Ehmke. Hun zoon Bernhard sneuvelt aan het oostfront.
-- Sophie Griep, van beroep pianolerares, blijft ongehuwd haar ouders verzorgen.
-- Hans Hermann Griep wordt in Hamburg geboren op 18 mei 1898. Hij trouwt met Gertrud Haack,  werkt er als tramconducteur, kantoorklerk en vertegenwoordiger in zeildoek, en overlijdt er in 1989. Ze hebben twee dochters: Lieselotte en Hannelore Griep. Deze laatste trouwt met Karl-Heinz Falkenburg, emigreert in 1951 naar Canada en woont in Rocklin, California.

Bovenstaande gegevens verkregen van Jeffrey L.Engle uit Granit Bay, California,  getrouwd met een kleindochter van Hans Hermann Griep. Zijn genealogie-site is: http://homepages.rootsweb.com/~engle.

 
 

GRIEP TE GROß GARZ

 
 
 

Terwijl Griep uit Holzhausen is verdwenen, zijn andere takken van de familie Griep tot op heden in de Altmark blijven wonen.

 Holger Griep heeft in de bij Groß Garz behorende buurtschap Haverland een garagebedrijf.

Jürgen Griep uit Groß Garz schrijft in 1999 dat hij (geboren in 1949) en zijn jongere broer
Holger Griep (geboren in 1951) beide zoons zijn van Otto Griep uit Lindenberg/Groß Garz.

 
 

GRIEP VAN OSTERBURG

 
 
 

Ook in de aloude Hansestad Osterburg woont een familie Griep. Van hen is nog maar weinig bekend.

Joachim Friedrich Griep wordt op 20 september 1769 te Osterburg geboren. Omstreeks 1836 trouwt hij met Dorothea Sophie Schild.
Hun dochter, Sophie Friederieke Wilhelmine, geboren op 4 september 1837, trouwt in 1859 te Osterburg met Carl Wilhelm Hachtel.

Informatie verkregen van Gerd Hachtel (http://hometown.aol.de/drgerdhachtel/Einleitung.html.

Wilhelm Griep, geboren op 20 april 1912 te Osterburg, sneuvelt op 4 augustus 1944, als korporaal in het Duitse leger, in Frankrijk. Hij ligt begraven in Pomichet in Bretagne.

 
 

Naar: Start --  Rond Noordzee en Oostzee -- De vogel Grijp --  Griep/Grijp uit de Nederlanden
Gryp uit Vlaanderen -- Griep uit Duitsland -- Griep in de USA -- Grip uit Zweden -- Grijp uit Nordhorn

Deze pagina (https://www.gryep.nl/Elders/Altmark-NL.html) is voor het laatst gewijzigd op 13 oktober 2006
 door
Jan Griep te Katwijk aan Zee  > en wordt niet verder bijgehouden.