Wilhelmina Griep (1893-1983)
Dochter van een visserman, trouwt met de oesterkweker Kees Cornelisse
 
 
  Wilhelmina Griep (Mientje) wordt op woensdag 20 december 1893 te Yerseke geboren als derde van vier kinderen van de visserman Jan Griep en zijn vrouw Adriana Potter. Haar vader overlijdt als ze zes jaar oud is.
Ze werkt enige tijd als dienstbode bij de familie De Koeier, maar als ze zeventien is hertrouwt haar moeder en is ze thuis nodig om op het land te werken.
Mina trouwt in 1919 te Yerseke met de oesterkweker Kees Cornelisse en krijgt er twee kinderen. Haar man overlijdt in  1970 en zijzelf, 89 jaar oud, op 12 januari 1983.
 
 
 

WILHELMINA HAAR MAN CORNELIS JAN CORNELISSE

Wilhelmina Griep trouwt 24 juli 1919 met Cornelis Jan (Kees) Cornelisse. Deze is op 31 augustus 1889 op Tholen geboren als zoon van Huibrecht Cornelisse en zijn vrouw Janna Pieternella Soetens en is oesterkweker, visser (kreeft, zeekrab en vis) van beroep.
Het gezin Huibrecht Cornelisse, zijn vrouw Janna en vijf kinderen, komt in 1893 van Tholen naar Yerseke verhuisd en start er in de Hardenhoek met het aanlegsteigertje ’t Ooitje annex Hoek van Lieven een oesterkweekbedrijf. Er worden te Yerseke nog vier kinderen geboren in het gezin.


Rond 1936 is de familie Cornelisse pannen aan ’t kalken op de steiger achter hun loods, rechts stapt Kees net van boord.

  De zoons Kees, Jan en Willem werken mee in het bedrijf en ze bezitten twee houten vissersvaartuigen.
Kees en Willem hebben samen de hoogaars YE 29 genaamd <De Vier Gebroeders> en van Jan is de YE 116 die genoemd wordt <Geertruida Maatje>.

>
Hoogaars YE 29 
vlnr: twee meeliftende onbekenden, en Kees

 

  Beide boten worden vernietigd in de oorlog. De YE 29 als hij tijdens een van de luchtbombardementen op de haven in september 1944  geraakt wordt door een voltreffer. De YE 116 wordt, tijdens het opvissen van de oesters op het perceel in de Oosterschelde, op dinsdagsnamiddags 27 februari 1945 getroffen door een V-1. Aan boord behoren de broers Jan, Willem en de knecht Theophilus Dane tot de slachtoffers.

Na de oorlog heeft Kees de ijzeren motorboot YE 29 genaamd <De Noodgedwongen> en werken in het bedrijf mee zijn broer Jacobus (Ko) en van zijn omgekomen broer Willem een zoon Hubregt.

>
Vakantiereisje in 1964 met
de ijzeren motorboot YE 29
 'De Noodgedwongen' op het Haringvliet voor Middelharnis
vlnr: Mina, Nellie van
Huib Griep en Kees

 
 
 

HET GEZIN CORNELISSE

Mina en Kees krijgen een dochter, Janna Adriana (17 november 1920), en een zoon, Jan (16 januari 1922).
Mina haar zus Jannetje en broer Gerard met zijn drie kinderen trekken in 1926, na het overlijden van zijn vrouw, bij haar in huis totdat rond 1929 Gerard een nieuw huis aan de Breeweg koopt. Daarna blijft zij nog pleegmoeder voor zijn dochter Pieternella.
Ook haar moeder woont na het overlijden van haar tweede man in 1944 tot zij overlijdt in bij haar gezin.
Zoon Jan komt om op 30 april 1945 bij Pullach bij de ontzetting van Duitsland door de geallieerde troepen.


vlnr: Kees met pleegdochter Nel, zoon Jan,
Mina met dochter Janna

 
 

Deze pagina is samengesteld door Gerard Griep te Goes. Heeft U aanvullende
gegevens? Laat het hem weten of stuur een mailtje aan jan.griep@planet.nl.

Start -- Index Griep uit Zeeland -- Index persoonnamen -- Griep van Hoedekenskerke
 Griep te Waarde en Krabbendijke -- Griep op Hansweert -- Griep op Yerseke --
Griep op Rilland
Genealogie Jan Adriaenszoon Griep
Deze pagina (https://www.gryep.nl/Zeeland/Personen/Wilhelmina1893-NL.html) is
voor het laatst gewijzigd op 17 november 2005 door
Jan Griep te Katwijk aan Zee.