Marinus Griep(1868-1946)
Onderwijzer en maatschappelijk actief te Burgh op Schouwen
 
 
 

 

Marinus Griep wordt op vrijdag 23 oktober 1868 op Hansweert geboren, "des avonds te half negen ure". Hij is de zoon van beurtschipper Jacobus Griep en zijn vrouw Leuntje Westveer.
 
 
  ONDERWIJZER

Nadat Marinus in 1887 te Schore vrijgeloot is voor de militiedienst, behaalt hij in 1889 zijn onderwijsakte. Hij gaat als onderwijzer aan de slag en is ook actief op sociaal terrein. In 1895 wordt hij aangesteld als onderwijzer te Burgh op het eiland Schouwen.

HUWELIJK MET GRIETJE GEELHOED

Marinus trouwt en op donderdag 30 maart 1899 te Burgh met Grietje Geelhoed, aldaar geboren in 1876 als dochter van de broodbakker Pieter Geelhoed en Neeltje van Sluis. Ze krijgen er twee kinderen: Leuntje Neeltje (1899) en Pieter Jacobus (1901).

OUDE DAG EN OVERLIJDEN

Eenmaal gepensioneerd woont hij in huize Avondvrede aan het Bolwerk Zuid te Bergen op Zoom. Grietje Geelhoed overlijdt er in 1944 en Marinus Griep op zaterdag 16 maart 1946.

 
 

DE TWEE KINDEREN VAN
MARINUS GRIEP EN GRIETJE GEELHOED

 
 
Leuntje Neeltje Griep (1899-1990)
  Leuntje Neeltje Griep wordt op 15 december 1899 te Burgh op het eiland Schouwen geboren. Ze trouwt in 1922 met Teunis Huijsman, geboren in 1887 te Deursum. Ze krijgen een dochter. Vanaf 1929 woont ze te Rilland. In de jaren vijftig is ze presidente van de Zeeuwse Kring van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen. Ze ontwikkelt zich tot een expert als spreker in het openbaar, helpt vele presidentes over hun podiumangst heen en publiceert over dit onderwerp ook een boekje. Voorts schrijft ze een bundel in dialect geschreven Zeeuwse vertelseltjes en werkt mee aan het boek De watersnood op Oost Zuid Beveland. Teunis Huisman overlijdt in 1966 te Goes en Leuntje Neeltje Griep te Bergen op Zoom op 26 augustus 1990.
 

 
 
Pieter Jacobus Griep (1901-1974)
  Pieter Jacobus Griep wordt op 20 februari 1901 te Burgh geboren. Hij treedt, als onderwijzer, in de voetsporen van zijn vader. In 1927 trouwt hij te Driebergen met Gijsje van der Kaa; ze krijgen een dochter: Eleonora (1940). Hij is achtereenvolgens onderwijzer in Houten, Schalkwijk en ‘t Goy en daarna hoofd van de openbare lagere school in Nieuwendijk (Zuid-Beierland). Vervolgens vanaf 1938 schoolhoofd in Nieuwvliet (Zeeuws-Vlaanderen) en na de oorlog nog in Oosterwijk (bij Leerdam) en in Rotterdam. Hij kiest bij voorkeur kleine boerendorpen uit om zijn werk te kunnen combineren met het geven van landbouwcursussen. Daarnaast geeft hij taallessen in Esperanto, waar hij uit ideële motieven een sterk voorstander van is. Hij overlijdt te Amersfoort op 8 oktober 1974.
 
 

Nieuw:  Nu ook in boekvorm..!

 
 
 

De geschiedenis van de familie Griep is nu ook in boekvorm verschenen. In vijf boekjes wordt elke familietak apart beschreven. Marinus en zijn gezin staan in deel-III.
De boekjes zijn via mij te bestellen. 

 

 

 

 
 

Heeft U aanvullende gegevens over deze familie, of maakt U er zelf deel van uit?
Geef dit door aan
jan.griep@planet.nl !

Start -- Index Griep uit Zeeland -- Index persoonsnamen -- Griep van Hoedekenskerke
Griep op Hansweert -- Griep op Yerseke -- Griep op Waarde en Krabbendijke --  Griep op Rilland
Genealogie Jan Adriaenszoon Griep
Deze pagina (https://www.gryep/nl/Hansweert/Personen/Marinus1868-NL.html) is
voor het laatst gewijzigd op 11 mei 2021 door ©
Jan Griep te Katwijk aan Zee.