Anthonie Jacobus Griep (1897-1992)
Militair en verzetsman te Vlissingen en Bergen op Zoom
 
 
  Anthonie Jacobus Griep  (Anton) wordt op 23 april 1897 te Hansweert (gemeente Kruiningen) geboren. Hij is de tweede van zes kinderen van schippersknecht Jan Griep en zijn vrouw Jannetje Kornelia van den Berge.
Anton Griep kiest een militaire loopbaan en is als zodanig in beide wereldoorlogen actief. Het langst woont hij in Bergen op Zoom, waar hij in 1992 overlijdt. 
  MILITAIR

De militaire loopbaan van Anthonie Jacobus begint in 1914. Hij ligt dan als tirailleur in Westkapelle. Hij is onder meer sergeant-capitulant en wordt in 1940 bevorderd tot sergeant-majoor-instructeur.
Tijdens de oorlog is hij actief in het verzet. Direct na de bevrijding van Bergen op Zoom dient hij bij de staf van Prins Bernard. Na de oorlog werkt hij op het Ministerie van Defensie en bij het Garnizoenscommando in Bergen op Zoom, hij is dan inmiddels bevorderd tot adjudant-onderofficier.
Na zijn militaire loopbaan is Anthonie Jacobus nog lang actief in het verzekeringswezen.

VERZETSMAN

In het boek " De Binnenlandse Strijdkrachten '' van Van Ojen Jr. wordt Anton Griep als volgt vermeldt:

"Daarvan moge als een enkel voorbeeld worden vermeld, dat een lid van de groep, de beroepsonderofficier A.J. Griep, werkende onder de schuilnaam ' Margaretha ', het Bronzen Kruis ontving, omdat hij tijdens de bevrijding van de zuidwestelijke hoek van Noord-Brabant, toen de Duitsers energieke pogingen aanwendden om een verdere geallieerde opmars te verhinderen en door tegenaanvallen de weg naar Zeeland open te houden, het verkenningswerk in dat gebied uitmuntend had geleid. Dagelijks en somtijds twee keer per dag gaf 'Margaretha' telefonisch berichten door over de vijandelijke artilleriestellingen. Een in oktober 1944 in zijn handen gekomen vijandelijk verdedigingsschema wist hij op snelle wijze naar de Geallieerden door te zenden."

 
 
  HUWELIJK

Anton Griep trouwt op 24 oktober 1923 te Vlissingen met Maaijke Rijnaard. Zij is daar op 18 oktober 1901 geboren als dochter van de bankwerker Dingeman Rijnaard en de dienstbode Jacoba Wijnand. Het gezin gaat te Bergen op Zoom wonen en ze krijgen er twee kinderen.
Zijn vrouw overlijdt te Bergen op Zoom op 23 september 1985. Hijzelf overlijdt er op 5 december 1992.

 
 

DE TWEE KINDEREN VAN
ANTON GRIEP EN MAAIJKE RIJNAARD

 
 
Jan Anthonie Griep (1925-2003)
  Jan Anthonie Griep wordt geboren op 13 juni 1925 te Bergen op Zoom. Hij trouwt op 16 december 1948 te Schijndel met Helena Theodora Adriana Lammers (Lenie) geboren op 16 juli 1928 te Rotterdam. Hij is deurwaarder bij de belastingen, en sinds 1986 gepensioneerd. Hij overlijdt in 2003 te IJmuiden.
Het echtpaar heeft drie zoons:
  • Anthonie Wilhelmus Griep (Ton), wordt geboren in 1949 te Bergen op Zoom. Hij trouwt in 1972 te Velsen met Wandrina Helena Engelhart. Ze krijgen twee dochters: Bianca (1976) en Chanine (1980).
  • Mario Jan Griep wordt geboren in 1961. Hij trouwt met Jolanda Post en woont in de Velserbroek. Ze hebben twee kinderen: Deborah Michelle (1991) en Rianne Angela (1994).
  • Rob Griep wordt geboren in 1964 te Rilland-Bath. Hij woont samen met Elisabeth Breems, geboren in 1965 te Heemskerk. Robert Griep is directeur van een IT-bedrijf en ook zijn vrouw is IT'er. Het gezin woont te Heemskerk.
 
 
Jacoba Griep (1933)
  Jacoba Elisabeth Griep wordt geboren in 1933 te Bergen op Zoom. Ze trouwt in 1960 te Bergen op Zoom met Jos Stuijts, geboren te Bergen op Zoom in 1931 als zoon van de lantaarnfitter Augustinus Martinus Stuijts en Johanna van Schilt.
Het echtpaar krijgt vier kinderen: Elisabeth Maaijke Johanna (1962), Karina Josepha Maria (1964), Augustinus Anthonie Josephus (1965) en Susan Catharina Cornelia (1968).
Jos Stuijts overlijdt op 12 april 1988 te Bergen op Zoom.
 
 

De gegevens op deze pagina komen van Bianca Wigchert-Griep uit IJmuiden.
Heeft U aanvullende gegevens? Geef dit door aan
jan.griep@planet.nl !

Naar: Start -- Index Griep uit Zeeland -- Index persoonnamen -- Griep van Hoedekenskerke
Griep op Hansweert -- Griep op Yerseke -- Griep op Waarde en Krabbendijke
Griep uit Rilland -- Genealogie Jan Adriaenszoon Griep

Deze pagina (http://www.gryep.nl/Hansweert/Personen/AntonieJac1897-NL.html) is
voor het laatst gewijzigd op 9 mei 2010 door
Jan Griep te Katwijk aan Zee.